Vänern

September 2021: Fisketur til Vättern og Vänern efter Røding, Laks og Ørred. Denne gang skal vi som noget nyt prøve at trolle efter Røding på Vättern. Håber at få få tilføjet denne smukke laksefisk på mit fiske-cv. Bagefter går turen til “Trollingens Mecka” efter Vänerns viltre Laks og Ørred.

September 2021: Team Kingfisher er taget på ferie- og fisketur til Sverige. Høstfiskeriet , efterårets mange farver og den flotte svenske natur omkring de store søer har altid haft en dragende magt på mig. Så nu er vi her igen, igen!

Først slår vi os ned i  Karlsborg ved det nordvestlige Vättern dels for at nyde den flotte svenske natur og ikke mindst for at fiske på Vättern, – Sveriges næststørste indsø. Vi har fundet et rigtig idyllisk sted lige ned til vandet. Fra terrassen kan vi se den Toppede Lappedykker fiske og fodre sine unger, høre og se Canadagæssene, som astadigt sejler lige forbi os og se fiskene springe lige for næsen af os. En aften så vi to oddere, der legede i vandet og på stranden neden for terassen. Noget vi tidligere kun har set på film. Det er som balsam for sjælen.

Vi fisker ud fra den smukke lille havn i Granvik, der ligger næsten paradisisk i en lille vig mellem skov og fjeld. Målet er at fange en Rødding. Det er en koldtvandsfisk, som kan træffes i den dybe del af Vättern. Vi skal derfor fiske dybt for at få denne lille fine laksefisk i tale.

Endelig lykkedes det! Da vi skulle tage aller sidste stang huggede denne flotte målsfisk på Davids hjemmelavede tackl. Så fik David også sat flueben ved: Rødding på sit fiske-cv. Det er jeg meget stolt over.

Godt nok var denne Rødding en blankfisk, men jeg tror ikke, jeg nogen sinde har set så flotte røde fiskefiletter på en fisk. Og den smagte fortrinligt, skulle jeg hilse og sige.

Fisketur til Vättern og  Vänern september 2021. Vättern er berømt for sine flotte Røding og Vänern byder altid på et spændende høstfiskeri efter søens viltre Laks og Ørred. Det skal blive spændende endnu en gang at få snøren i vandet på dettte unikke sted.      (Arkivfoto)

Mit bedst fangende blink på denne tur har været ABU Hammer i kobber, – en gammel kendt klassiker. Desværre mistede jeg dette i et bundhug. Så er det jo godt at der igen er kommet en ny fiskegrejsbutik her i Mellerud, – men jeg måtte desværre gå forgæves, – intet trollinggrej, – kun geddeblinke!!  Hvem sagde Trollingens Mekka?

Foruden Vänern har flere af de store svenske søer rundt omkring et rigt fiskeliv med bl.a. Sandart, Gedde, Aborre, Rødding, Laks og Ørred. Og det kan være den rene idyl at fiske her.

Naturen er ekstra flot her i september, hvor efterårsfarverne er begyndt. Her ved søen Ånimen.

På Vänern kan man træffe store flokke af gæs i denne tid.

Her fik jeg lige “skudt” Den Toppede Lappedykker med en friskfanget fisk i næbet.

September 2020: I dag viste Vänern godt nok tænder, men så er det jo som sagt rigtigt laksevejr.  Så pyt! David og Kingfisher fik endnu en gang lokket de sølvblanke til hug. Denne fisk huggede på et Rhino Throut kobberblink fisket på riggen i 10 fod.

Lønnen for dagens strabadser ligger her: de flotteste røde filetter fra endnu en velproportioneret fisk. Filetterne skal graves med dild og krydderier, når vi kommer hjem, og skroget bliver til den herligste laksesuppe, som kun fru Rise kan lave den. Det kalder vi finalen på en god fiskedag.

Sept. 2020: Første dag på Vänern gav 2 blankfisk. En genudsat og en hjemtaget. Den var i utrolig god kondition og kom ovenud af vandet 3 – 4 gange under fighten. Men krogholdet var godt, så Rise kunne nok så fint nette den flotte fisk. Denne fisk huggede på en ABU Hammer i kobber fisket efter en Kingfisher Micro Dodger på riggen i 20 fod.

På første fiskedag på Vänern mødte vi også et par krokodiller, og de er helt klart ikke blevet mindre siden sidst. Måske skulle vi have meldt os til geddekonkurrancen. Der ville vi have klaret os rigtig godt!!

Næste tur til Vänern og trolling efter ørred og laks som denne er planlagt til september 2020.   Der bliver sikkert også tid til en afstikker til V. Silen eller Lelång op mod den norske grænse, der begge er lakseførende og byder på ufattelig smuk natur.                       (Arkivfoto)

September 2020: Her følger Team Kingfishers tur til Vänern. Vi har booket hytte i Dals Rostock, ca. 10 km fra havnen i Sunnanå, hvor der er en fin gratis rampe til at sætte båden i.  Det er tidligt på sæsonen, men høstfiskeriet  efter ørred og laks, der jager legende smelt og løjer i overfladen kan starte når som helst. Det er tilladt at trolle med 10 stænger, og der behøves ikke fiskekort. Som agn bruges hovedsageligt woblere som StrikePro, Challenger og YoZuri samt små trollingblink på 10 – 12 cm.

Konklusion på Vänernturen 2019: Vi må desværre erkende, at vi har været lidt for tidligt på den. Vandet er stadig 13 grader varmt, og fiskeriet efter ørred og laks er ikke for alvor kommet i gang. Vi har dog fået fisk, men oktober vil utvivlsomt blive bedre. Så skål for næste gang i oktober måned.

Vi følger Dalslandskanalen på vej gennem den smukke svenske natur i flot septembervejr.

Det er altid dejligt med en god rasteplads undervejs. Her er det neden for sluserne og akvadukten ved Håverud, som er en af Dalslands største seværdigheder.

Flot septembervejr. Vänern ligger og venter på Kingfisher med Rise ved rorpinden.

Spændende dag på vandet. Fik en ørred, smed en laks og mødte en krokodille.

Efter dage med hård nordvestenvind, begynder vinden endelig så småt at løje af. Vi har dog stadig 9 m/s fra nordøst og hvide skumtoppe på bølgerne, da vi endelig kommer på vandet ud for Sunnanå. Men prognosen lover aftagende vind til 6 m/s i løbet af dagen. Så vi forsøger os, og begynder at sætte grejerne allerede mellem skærgården og Topgrund. P.g.a. den hårde sø, nøjes vi med at sætte 6 stænger. 2 på riggen og 4 på sideplanere.

Vi troller ned mod Jeppes grund uden at mærke noget. Vandet er stadig 13 grader varmt, – måske vel højt til laksefiskeri.  Da vi omkring middagstid svinger nordud, kommer vi over en “balje” på 135 fod vand, hvor der står rigtig mange fødefisk på ekkoloddet. Vi bliver og fisker i området, men må til sidst erkende, at det desværre bliver til en O-dag. Godt, at vi tog chili-con-carnen ud af fryseren, inden vi drog hjemme fra.

Så er vi ankommet til vores hytte ved Vänern, og David er ved at gøre båd og fiskegrej klar.

Hytten ligger idyllisk på en lille skråning med udsigt over mark og skov. Den er af nyere dato og velindrettet med en dejlig stor terrasse.

Maj 2018:   Kingfisher tager igen til Vänern for at besøge “Trollingens Mekka”. Vi skal bo i en af sjöbodarne direkte på havnefronten i Sunnanå med egen bådplads og terrasse lige ud til skærgården. Tættere på fiskepladserne kan vi næppe komme:

Maj 2018: Team Kingfisher slår sig ned på Kulingvägen i Sunnanå ved Vänern til 2 ugers ferie- og fisketur.

Det blev ikke til kuling, men høj sol og varm sommer og  det bliver mere bade- end fiskevejr. Men vi hylder mottoet: “Fish or die”!

P.g.a. det varme vejr udebliver laksene som på mærkværdig vis forvandler sig til kæmpe krokodiller lige før de springer på krogen.

Men Vänerns spejlblanke vand lokker til flere fisketure.

På Vänern er det tilladt at fiske med planerboards. Kingfishers hjemmebyggede planerboards går i al slags vejr med 4 stænger på hver med de typiske Vänern-woblere som agn..

For varmt til at fiske ?

Kingfisher – nu med solsejl!

Godt vi fangede nogle store tigerrejer til grillen.

Skipper ved sluserne på Dalsland Kanalen, hvor picnic-kurven nydes.

Vänerns skærgård er fascinerende og hyggelig.

Den smukke indsejling gennem skærgården ved Sunnanå.

I skærgården møder vi mange forskellige slags fugle, – her Canadagæs med gæslinger.

At sejle op gennem skærgården fra Sunnanå til Kømannebro og sluserne på Dalsland-kanalen er meget fascinerende.

Dalsland-kanalens store seværdighed er sluserne og  Akvadukten ved Håverud, hvor det er skibene, der “kører” over broen.

Kingfisher ved sluserne på Dalsland-kanalen

Besøg i Anolfsbyn og den gamle hjemstavnsbygd.

Ved hjemstavnsbygden kan man gå i den gamle poets fodspor ud til Natur-kyrkan i en lysning i skoven og finde ro til bøn og meditation.

Opslået på de gamle bygninger og i træene på stierne finder man digtene fra den gamle poet.

Man føler sig virkelig sat langt tilbage i tiden i den gamle hjemstavnsbygd i Anolfsbyn.

Vänern ligger silkeblankt i sommerdisen.

Laksene er ikke i bidehumør, men gedderne er konstant sultne, såe……

Som gast på Kingfisher nyder Rise at sejle på Vänern.

Kingfisher ligger fortøjet lige i vores baghave ud til skærgården.

Sjöbodarne i Sunnanå ligger idyllisk lige ud til Vänerns skærgård

Vi bor tæt på fiskevandet og naturen i en af Sjöbodarne i Sunnanå

At se solen stå op over skærgården, mens man drikker sin morgenkaffe på terrassen er balsam for sjælen.

b

Malaika med fast fisk på Vänern

Trollingens Mekka! Sådan kaldes laksefiskeriet på Vänern.

September 2016: Team Kingfisher  besøger  igen dette mekka for at deltage i høstfiskeriet på laks og ørred.

Vi skal følges med 5 andre både fra JSK. Følg med her på siden, hvordan det går.

“Sølvtøjet” venter forude!

D

Dalsland i september

Trods dystre forudsigelser får Team Kingfisher et meget spændende høstfiskeri på Vänern i september 2014.

Wendelboen er med som gast og vi følges med Team Malaika og Team Sea Horse. Hele reportagen fra turen kan læses på JSK`s hjemmeside under dette link:

Høstfiskeri på Vänern

Skærgården ved indsejlingen til Sunnanå

Skærgården ved havnen i Sunnanå

Team Kingfisher med Wendelboen som gast får en fantastisk fisketur til Vänern i juni 2014:

Vi får et flot sommerfiskeri med masser af “sølvblanke” og store grumme gedder på krogen.

På denne tur sætter Kingfisher bl.a. ny bådrekord for ørred med en flot fisk på 84 cm og 6,0 kg

Vänerns gedder er store og grumme

Vänerns gedder er store og grumme

Vänern 6.6.14: Ørred på 80 cm og 5,6 kg

Vänern 6.6.14: Ørred på 80 cm og 5,6 kg

Vänernørred 6,0 kg

Vänern d. 7.6.2014 sætter Kingfisher ny bådrekord for ørred med denne flotte fisk på 84 cm og 6,0 kg

Læs om denne spændende tur, der førte til en artikkel på JSK`s hjemmeside på nedenstående link:

Sommerlaks fra Trollingens Mekka

Super efterårsfiskeri på Vänern

Super efterårsfiskeri på Vänern

Kingfisher på klubturtur til Vänern med JSK i sept. 2013:

Denne gang er min bror Robert med som gast på Kingfisher. Vi følges med 10 andre både fra JSK og bor i Dalskog Stugby.

Trods en del frisk vind, får vi fiskevejr hele ugen.

Jeg skal for første gang fiske med mine hjemmelavede planerboards.

Team Kingfisher med dagens fangst

Team Kingfisher med dagens fangst

Mine planerboards kører fint, selv i høj sø med 3 – 4 overfladestænger på hver. Her får vi mange tilbud på YO-Zuri`s 11 cm Guldmakrel og på Challenger`s 11 cm wobler i grøn/guld

På riggen har vi adskillige hug i 15-22 fod på et 10 cm Flutter Chuck blink i kobber m/gul stribe.

Mågefangst

Mågefangst

Trods mange undermålere på 56-59 cm, kaster turen også mange pæne blankfisk af sig.

Desuden er der en måge, der er så fræk at hugge på en Strike-Pro wobler. Måske skal vi have mågesuppe til aften ?

For Team Kingfisher bliver det en vellykket fisketur med godkendte blankfisk på dørken hver dag.

De to brødre, Robert og David kan kun gratulere hinanden med det flotte resultat.

Kingfishers laksegennembrud i det Skandinaviske kom for alvor på en klubtur med JSK til Vänern i sept. 2009.            

Dalskog Stugby

Dalskog Stugby

Jeg havde netop investeret i en lille Askeladden 445 Daycruser med en 50 HK Mercury på bagsmækken. Ikke nogen ideel trollingbåd, men man må jo begynde st sted. Jeg fik sat et par downriggere og nogle stangholdere på. Lidt egnet fiskegrej fik jeg også fundet frem, så det skulle nok gå.

Med indkvartering i skønne 4-mandshytter i Dalskog Stugby tæt på Vänern var min optimisme helt i top.

David gør klar til fiskeri

David gør klar til fiskeri

Jeg stod ud fra havnen i Sunnanå sammen med de andre JSK-både. Nu skulle der fiskes!

Det spændende ved laksefiskeriet om efteråret på Vänern, er at laksene går efter løjer og smelt i overfladen. Det betyder, at man skal holde øje med mågesjov. Og så køre med små 9 – 11 cm woblere direkte i overfladen ca. 150 fod bagefter båden.

Sømkasse (læs gedde)

Sømkasse (læs gedde)

Downriggerne skulle højst køre i en 15 – 20 fods dybde.

I starten fik jeg desværre fisket alt for dybt. Det resulterede i hug fra nogle grumme store “Sømkasser” (læs gedder!).

Men efter et par dages vedholdende fiskeri fik jeg endelig justeret mit set-up, så jeg fik kontakt med de Sølvblanke. Stærke, velproportionerede Gullspångslaks  i 4 .5 kgs-klassen huggede heftigt på mine agn. Og det var vel og mærke laks med noget fight i, skulle jeg hilse og sige.

Gullspångslaks

Gullspångslaks

Jeg havde stor succes med at trolle frem og tilbage over skrænterne omkring Topgrund. Det gav også et par rigtig dybe, flotte Ørreder i samme størrelser.

Om aftenen stod den så på grillmad og et godt glas rødvin sammen med Team Elling og Team Undertaker. De kaldte sig “Gourmetklubben”.

Og jeg skal da også love for, at vi fik grillmad, så hatten passede:

Henrik er kok ved grillen

Henrik er kok ved grillen

Vildsvinesteg, Oksefillet og Stegt flæsk med persillesovs tilberedt i den medbragte Webergril, for bare at nævne nogle.

Bagefter blev dagens fiskeskrøner fortalt forfra og bagfra, så ørerne næsten var ved at falde af. Jow, jow, vi hyggede os skam!

Og David blev moppet med, at hvis han alligevel kun skulle fiske rundt om Topgrund, – ja, så kunne han jo lige så godt bare have bestilt en havnerundfart!!

"Sølvtøj" af højeste karat

“Sølvtøj” af højeste karat

Men jeg lod mig ikke rokke. Hvorfor sejle hele Vänern tynd, når jeg vidste, at laksen stod der ude på den nærmeste grund?

Og mopningen fik en brat ende, da jeg næste dag kunne fremvise min hidtil største, – ja hele klubholdets største laks på 7,85 kg rent Sølvtøj. Og hvilken laks! Den huggede på en overfladewobler med et skrald. Trak omgående 500 fod line af mit multihjul med knarre og bremse slået til. Hold da helt op!

Väanernlaks på 7,8 kg

Väanernlaks på 7,8 kg

David fik sig et ordentlig andrenalinkick. Og mens min puls fortsatte med at drøne videre med 180 km/t, satte jeg mig ned på dørken og beundrede det flotte syn af så velproportioneret en Vänernlaks. Dette var min og KIngfishers dag! Jeg kunne slet ikke få armene ned.

Og det var da også med stor ydmyghed, blandet med stolthed, jeg den sidste aften til fællesspisningen modtog præmien for turens største laks.

Det bliver ikke sidste gang David og Team Kingfisher tager til det smukke Vänern på laksefiskeri.

Fisketur ud gennem den flotte Skærgård på Vänern

Fisketur ud gennem den flotte Skærgård på Vänern

Hits: 1080

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.