Tips & Grej

Der er mange forskellige måder at lave sit fiske set-up på.                                    Her følger nogle af Team Kingfishers Grejtips:   Tekst og foto: David

Kingfishers nye Trolling Set-up til den kommende laksesæson bestånde af Kingfishers Micro Dodger eller en 60 g Toby blink uden krog forbundet med 30 – 50 cm 0,46 mm Flouro Carbon til matchende blink eller gummiagn. En rigtig giftig cocktail til Østersøens laks og havørred. Nu kan de bare komme an!

“Nasty Boy” er navnet på dette trollingblink fra Danish Lure. Det adskiller sig fra andre blink ved at have 5  udstandsede huller hen ad siden, der giver en lidt boblende turbulens under trolling. Fås i rigtig gode farver til fiskeriet efter laks og havørred på Bornholm og Møn.

Hot tips: Velcrobånd til at holde stænger, blink og flasher på plads under fisketuren. Fås i Biltema til 35 kr. for 10 stk.

Velegnede og stærke knuder til fiskeliner er alfa og omega til ethvert fiskeri.    Team Piscator viser her eksempler på, hvordan de skal bindes:

Knuder til fiskeliner

Jeg har lavet en huskeliste til trollingfiskerens fisketur, som kan være god at have ved hånden, – især hvis man skal på langfart: Klik her: Huskeliste til Fisketur

Team Trollanden med 7 kgs østersølaks taget på en grøn/glow Kingfisher Trollingflue. (Bemærk den grønne flue lige over Mortens hoved).

Brug af trollingfluer til fiskeri  efter laks:

Det er nok et overset faktum, at en stor del af laksens føde i havet rent faktisk består af små blæksprutter.

Derfor kan det være en god ide`, at bruge trollingfluer som agn på sin rig. De imiterer nemlig de små blæksprutter, som laksen elsker at fylde sig med. Trollingfluen skal fiskes efter en flasher, der sættes 4 – 5 gange flasherlængde foran fluen.

Team Kingfisher binder selv en 11 cm trollingflue i UV-grøn/glow, der har vist sig som en god fanger, når alt andet svigter.

F. eks. tog Morten Egelund, Team Trollanden denne flotte 7 kgs laks på en 11 cm grøn/glow Kingfisher trollingflue fisket i 90 fod d. 17.4.2017 på Bornholm.

Kingfisher trollingflue i UV-grøn/glow

Se dem under Grejmarked: Klik her

b

Ny generation fra Okuma: Okuma Coldwater CW-303D og CW-453D

Ny serie trollinghjul fra Okuma type Coldwater:

I JSK`s skribenkonkurrance var jeg så heldig at vinde et af de nye Coldwater Trollinghjul fra Okuma, sponsoreret af HTB i Herning. Jeg har nu haft anledning til at teste hjulet under fiskeri gennem sæsonen, – og jeg må medgive, at her har Okuma ramt en ny generation af trollinghjul, der kan tilfredsstille selv den kræsne trollingfisker. Super!

b

Effektiv og handy knivskærper

Skarpe filetknive er alfa og omega, når man skal rense fisk.

Jeg har længe været på jagt efter en ordentlig knivskærper, der er til at håndtere og let at have med i båden. Og så fik jeg støvet denne fikse knivskærper op, der har 2 effektive skærperspor i tungsten-carbid til henholdsvis saks og kniv.

Se knivskærper under grejmarked: klik her

b

Den Stive udsat for UV-lys

UV-farver og trolling:

At fisk reagerer på farver er en kendt sag. De forskellige farver på blink reflekteres i vandet af sollyset.

Erfaringer både fra USA og nu også her fra Skandinavien viser, at agn med UV-farver har en fangstgivende effekt. Derfor kan det være relevant at anvende blink med UV-farver til dybdetrolling.

b

Trollingblink udsat for UV-lys

Man kan ved at anskaffe sig en UV-lygte nemt tjekke sine blink for UV-farver, der virkelig er “glow in the dark”.

b

Trollingfluer i UV-lys

 

b

Trollingfluer, 11 cm i de rigtige UV-farver grøn/glow mont. med Owner trekrog str. 1

12 - 18 grams blink

12 – 18 grams blink

Agn til fjordfiskeri efter havørred:

Til det lette overfladefiskeri efter havørred i Randers Fjord bruger jeg ofte små hidsige 12 grams Filur og Stripper inde i fjorden (imiterer børsteorm og rejer), og 18 grams Pilgrim og Möresilda i fjordmundingen (imiterer tobis).

b

Fra Kingfishers ørred- og laksesortiment

Agn til laksefiskeriet:

Bl.a. de viste blink og woblere er nogle af mine bedst fangende agn i Østersøen og på Vänern. De imiterer laksens hovedføde: sild, brisling, tobis og løjer. Der ud over indeholder grejkasen lakseblinke i kobber, guld og sølv i størrelserne 10, 12 og 15 cm.

Jeg har længe drømt om at fremstille trollingblink i eget design, og det er nu blevet en realitet:

Kingfisher Attack trollingblink i chrom, hamret chrom og hamret kobber i h.h.vis 12 cm og 15 cm med UV-farver, der er “glow-in-the-dark” har allerede bevist sine gode fangstengenskaber med fangster af både laks og havørred.  Det er blink, der rykker.

Kingfisher Attack Trollingblink med UV-farver og gode fangstegenskaber.

Laks på 9,7 kg taget på Bornholm d. 20.4.16. af Jørgen Klaris, Viborg på et Kingfisher Attack Trollingblink.

Havørred på 3,95 kg taget i Øresund d. 16.4.16 af Jørgen Platz, Fredensborg på et Kingfisher Attack Trollingblink.

Indsendt fangstfoto af laks fra Jørgen Klaris, Viborg:

Indsendt fangstfoto af havørred fra Jørgen Platz, Fredensborg:

Grejkassen indeholder også en del Bomber, Strike-Pro og Challenger woblere  i 11 og 12 cm, samt Kingfishers egen Catch med raslekugler i 11 cm. Der ud over bruger jeg selvfølgelig Apex i 4,5` og 5,5` samt gennemløbsblinken “Den Stive” i 11 cm, og som noget nyt også gummiagn.

b

Kingfishers egen Flasher F1-21 cm i stærke reflekterende farver med sølv bagside. Giver agnet en lokkende gang i vandet.

Ved trolling i Østersøen fisker jeg gerne med en Flasher eller en Dodger foran agnet på riggen.

Som noget nyt er jeg begyndt at bruge en  Kingfisher Micro Dodger foran agnet til overfladefiskeri, – fisket efter et synk eller en kusamo. Sættes med 60 – 70 cm Flouro Carbon line foran agnet. (Det kaldes populært for et “Futtog”).

Kingfisher Micro Dodger D-13 cm. Specielt udviklet til overfladefiskeri. Giver agnet en lokkende gang i vandet. Fiskes efter et synk eller en kusamo.

Flasheren roterer og Dodgeren slår fra side til side og begge simulerer en fiskestime. Agnet simulerer en efternølende fisk og udgør dermed et let bytte for laksen.

b

Fluoro Carbon er usynlig i vand

Mellem Flasher/Dodger og selve agnet bruger jeg en Big Game Fluoro Carbon forfangsline str. 0,46 mm, 11 kg brudstyrke på ca. 4 – 5 gange Flasherlængden.

Den er UV-bestang og usynlig i vand.

Dogder med Den Stive i matchende farve

Den Stive med fluoro carbon line og Dodger i matchende UV-farve.

Dodger med Den Stive i matchende UV farve

Den Stive med Dodger i matchende UV-farve

bb

Mine Yo-zuri woblere har mange laks og ørred på samvittigheden både på Vänern og i Østersøen

På Vänern bruger jeg mest woblere: Yo-zuri, Strike-Pro og Kingfishers egen Catch wobler i 11 og 12 cm er storfangere. De imiterer løjer og smelt, som er laksens hovedføde der.

b

Kingfisher Catch Vänernserie er storfangere

Ron Thompson Salmonizer 7` 12-25 lbs.

Ron Thompson Salmonizer 7` 12-25 lbs.

Trollingstænger:

Jeg har gennem tiden prøvet mange foskellige slags stænger, – både inliner, og med rustfri -eller keramiske øjer. Jeg er endt med at bruge Ron Thompson Salmonizer 7`12-25 lbs. med karamiske øjer, der slider mindst på linen. Det er en prisbillig stang, der kan det hele, og som ikke uden grund er blevet verdens mest solgte trolling-fiskestang.

Okuma Magda Pro 30 DX og 45 DX

Okuma Magda Pro 30 DX og 45 DX

Trollinghjul:

Jeg har også prøvet en del forskellige trollinghjul, og er endt med at bruge Okuma Magda Pro 30 DX og 45 DX med linetæller. De har en fornem balance og udveksling og rummer h.h.vis ca. 400 og 550 mtr. 0,37 line. Det er et forholdsvis prisbilligt hjul, men er OK til prisen.

Jeg vil som sagt hellere bruge pengene på dyre kroge og liner, der dur. (Det er jo trods alt dem, der skal fange fisken).

Off Shore Sideplaner

Off Shore Sideplaner

Sideplaner:

Som sideplaner bruger jeg dels den gammel kendte Off Shore, der kører meget stabilt i al slags sø, – og som er nem at se – også for andre småbåde.

Bageste klemme er en rød Off-Shore OR-16 klemme m/pin, der gør at sideplaneren hverken tabes eller ryger ned i hovedet på fisken.

Kingfishers hjemmebyggede Planerboards

Kingfishers hjemmebyggede planerboards

Mine hjemmebyggede Planerboards 

bruger jeg overalt hvor det er lovligt, – d.v.s. Vänern og Simrishamn, – og evt. på Bornholm uden for 3 sømilegrænsen. De kører fantastisk med 4 stænger i hver side i al slags vejr, – selv i meget høj sø. Se hvordan man selv bygger dem under: Planerboards

Kusamo 12, 32 og 60 gram

Kusamo 12, 32 og 60 gram

Kusamo:

Til overfladefiskeriet bruger jeg dels Kusamo i størrelserne12, 33 og 60 gram. Den lille 12 grams kan justeres til forskellig dybde og til at trække til styrbord eller bagbords side.

På Snigeren lige efter motoren kører jeg altid en 33 eller 60 grams Kusamo.

Dipsy Diver og Synk

Lille dipsy Diver og synk

Dipsy Diver og Synk:

Når jeg fisker alene bruger jeg ofte en lille Dipsy Diver med udløser inderst, der kan trække h.h.vis til styrbord eller bagbord – og et Synk (som foto) justeret fra 30 til 8o gram med extra vægte efter en sideplaner yderst. De er nemme at spole ind – både med og uden fisk !

Siglon V Nylonline

Siglon-V monofile nylonliner til trollingfiskeri

Set-up til fiskeliner, kroge og springringe:

Knudestærke, UV-bestandige og slidstærke liner er alfa og omega til trollingfiskeri. Husk at korte linen en stanglængde op efter hver fiskedag!!

Jeg bruger Siglon-V monofile liner til trollingfiskeri som hovedline i mit set-up. 0,37 mm til lakse-  og 0,33 mm til det lettere ørredfiskeri.

Stærke  fletliner til det hårde fiskeri

P.S.: Husk at påspole linen samme vej rundt på hjulet som på spolen, ellers kinker linen under brug.

Til det hårde fiskeri bruger jeg stærke uelastiske fletliner. 0,37 mm med en brudstyrke på 27 kg til torskepilkning og 0,23 mm, 13 kgs. til trolling med Dipsy Diver.

Se også fletlinerne under Grejmarked

Fluoro Carbon liner er usynlige i vand

Når jeg bruger forfangsline, f.eks. mellem diver, kusamo, flasher eller synk og selve agnet, bruger jeg en Fluoro Carbon line, str. 0,46 mm. Den er dyr, men den er usynlig i vand.

Som man vil forstå foretrækker jeg at bruge pengene på fiskeliner og kroge i høj kvalitet, fremfor på stænger og hjul. Det er trods alt dem, der skal fange fisken.

Synk m/extra synk

Synk med svirvler vedhæftet extra synk med Off-shore OR-16 klemme

Ved Synk bruger jeg ca. 1 mtr forfangsline. Ved dodger eller flasher ca. 3 – 4 x dodgerlængde.

Den mest enkle form for Synk er det torpedoformede synk med svirvler i begge ender. Det kan fås i mange vægtklasser fra omkring 15 g op til 80 g.

Hvis man har et grundsynk på f.eks. 20 – 30 gram, er det nemt at

Blinklåse med kuglelejesvirvel

hægte extra vægt på linen med en rød Off-shore OR-16 klemme m/pin, der ikke kan falde af linen. Brug dem i forskellige størrelser efter behov.

Jeg bruger små lette og stærke Blinklåse med kuglejesvirvel. De giver agnet en let gang og kan holde til det hårde trollingfiskeri uden at sno linen. (Se dem under grejmarked).

Paralelimporterede Owner trekroge ST-41 BC 2x. Syleskarpe stærke trekroge er  alfa og omega for et vellykket fiskeri.

Til trolling bruger jeg enten Owner ST 41-BC 2x trekroge  Str. 1 eller Kingfishers egen Needle Point str. 1/0 til de store lakseblink og str. 2 til store woblere og str. 4 til de små woblere og ørredblink.        Kun til Apex bruger jeg enkeltkrog i str. 5/0.

Det er vigtigt at bruge stærke, syleskarpe kroge, der kan holde en rigtig vildlaks fast hele fighten hjem.

Apex med enkeltkroge str. 5/0

Springringe i  stærk kvalitet er vigtigt for et vellykket fiskeri.

Når jeg køber blink starter jeg gerne med at smide kroge og springringe langt væk, hvis varen ikke udtrykkeligt er solgt med kvalitetsmontering. Det er jo ikke til megen hjælp at fange en stor flot laks, hvis krog eller springring retter sig ud, inden laksen ligger på dørken!

Agn m/2 springringe

Agn monteret med dobbelte stærke springringe

Jeg monterer altid stærke rustfri springringe på mine agn. Husk altid at montere dobbelte springringe mellem agn og krog, så fisken ikke kan bruge blinket som brækstang.

Jeg mister næsten aldrig en fisk på ovenstående set-up!

Pirke med enkeltkrog og ophænger

Pirke med enkeltkrog og ophænger

Pirkefiskeri.

Her klipper jeg gerne trekrogen ned til en enkeltkrog, så krogen ikke kiler sig fast i stenbunden. Ved vragfiskeri tager jeg krogen helt af og bruger pirken udelukkende som lod under ophængerne. Man kan med fordel sætte en ophænger i toppen af pirken ved hjælp af et par springringe.

Til pirkefiskeriet på havet efter torsk, sej og lange bruger jeg forfang med et par ophængere over pirken. De fås i forskellige farver.

De fanger altid godt. Se dem under: Grejmarked

Ophænger (sprutter) til torsk og sej i stærke farver fisker godt.

DSC02610

Det er en fornøjelse at rense en stor laks med Vendelboens filetkniv, der har en ske i skaftet til at fjerne blod og indvolde.

Og så et lille fif: Orla fra Team Wendelboen konstruerede denne Filletkniv med renseske i skaftet til mig. En sand fornøjelse at bruge, når fisken skal renses.

Knæk og Bræk!

P.S: Skriv meget gerne en lille kommentar nederst på siden, hvis noget af ovenstående kan bruges.

Hits: 3519

1 thought on “Tips & Grej

  1. Det er sgu en super side, læser med glæde de fine tur beskrivelser…
    Super god tipsside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.